9,3
1.942 beoordelingen
Terug naar overzicht
Toyota-Rachelle-Fotografie-RAV4-exterieur-zijkant-01

Nicky van Tok heeft haar zenuwen onder controle

Nicky van Tok gaat 800 meter lopen tijdens de Special Olympics Nationale Spelen

Nicky van Tok houdt van sportieve uitdagingen. Op de Special Olympics Nationale Spelen 2024 in juni loopt ze de 800 meter – het dubbele van wat ze vorige zomer op de World Games in Berlijn liep. Afgelopen april volbracht ze een nóg grotere uitdaging: Nicky liep voor het team van Toyota Nederland – met lopers mét en zonder beperking – de eerste negen (!) kilometer van de business run bij de Rotterdam Marathon.

Business Run met teams van vier

Lopers van de business run lopen de Rotterdam Marathon in teams van vier. De eerste loper legt negen kilometer af en wordt dan afgelost. Het wisselen van loper moet in een speciaal vak gebeuren. Dáár staat onder meer het team van Toyota Nederland. De leden van het team staan te wachten, volgen de live tracking en trappelen van ongeduld om aan hun deel van de marathon te beginnen.

Special-Olympics-Toyota-05
Gespannen voor de start

Alle lopers van het Toyota-team hadden zich die ochtend verzameld in het Hilton Hotel aan de Coolsingel in Rotterdam. Inclusief Nicky, die gespannen is voor de dag die komen gaat. “Mijn lijf begint een beetje te shaken, mijn maag doet zeer en ik word draaierig in mijn hoofd”, vertelt de 29-jarige Goudse, als ze in het hotel wacht tot ze zich kan klaarmaken voor de start. “Ik moet van mijn coach rustig ademhalen om niet in de stress te raken. Dat lukt vaak ook wel.”

Special-Olympics-Toyota-06
Druk in mijn hoofd

Soms wordt het Nicky toch allemaal teveel. Dit jaar zou ze meedoen aan de internationale fitnesswedstrijd Hyrox. “Maar ik had net een nieuwe baan en het was te druk in mijn hoofd. Deelnemen lukte niet. Ik heb afgelopen twee jaar last gehad van PTSS en depressies. Sporten heeft mij geholpen om daar weer uit te komen. Nu kan ik weer lachen en vind ik het leuk om nieuwe dingen te doen”, zegt Nicky, die bij Happy Tosti in Den Haag werkt.

Meelopen in Rotterdam Marathon

Eén van die nieuwe dingen is de Rotterdam Marathon. Toyota Nederland is Unified Partner van deze marathon en biedt de mogelijkheid om samen te sporten, in hetzelfde team op hetzelfde niveau. Dat zorgt voor sociale verbinding en gedeelde emoties. Vijf atleten van Special Olympics Nederland lopen in vijf teams mee. Dat Nicky daarbij hoort, maakt haar trots. Het is een grote overwinning op zichzelf. In het wisselvak gaan inmiddels de trainingsbroek en het overjasje van de tweede lopers uit. Via live tracking is te zien dat de atleten van Special Olympics Nederland in aantocht zijn.

Special-Olympics-Toyota-07
‘Tóch lekker een sprintje’

Friso en Ewald komen tegelijk aan. Ze nemen complimenten van hun Toyota-teammaten trots in ontvangst. EsmeeAnne is doorgelopen, Jolein schiet het vak binnen. Nicky trekt nog een sprintje van twintig meter naar haar opvolger en geeft hem het startnummer. “Sprinten mag eigenlijk niet van mijn coach, maar ik heb het lekker tóch gedaan”, zegt ze. Ze zit op de stoeprand bij te komen van haar inspanning van negen kilometer “Ik ben helemaal kapot! Het was wel zwaar, maar ook mooi, met al die mensen op het parcours en langs de kant.”

Pins ruilen

Nicky bereidt zich voor op de Nationale Spelen en heeft al ervaring op grote evenementen. Ze won bijvoorbeeld goud bij de World Games in Berlijn vorig jaar. “Dat had niemand verwacht”, zegt ze. “Maar eigenlijk vond ik de feestjes het leukst, de openingsceremonie was waanzinnig. Zoveel mensen en heel veel plezier. Ik heb pins geruild met mensen uit Zuid-Korea, Amerika, Duitsland en Zuid-Afrika. Ik vond het bijzonder om andere mensen uit andere landen te ontmoeten. Ik heb er nu ook een paar als vrienden op Facebook.”

Special-Olympics-Toyota-01
Op naar Special Olympics Nationale Spelen 2024

Na Berlijn liep ze de Singelloop Gouda (5 km). “Dat was zó leuk! Ik kon als gehandicapte meedoen met de ‘gewone’ mensen. Ik ben daar trots op.” Net zoals Nicky trots is op haar prestatie bij de Rotterdam Marathon. Samen sporten, met iedereen, beperking of niet, als lid van het team van Toyota Nederland.

Volgende doel zijn de Special Olympics Nationale Spelen, het grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. Het evenement vindt elke twee jaar plaats. Op 14, 15 en 16 juni 2024 nemen meer dan 2.000 sporters in twintig sportdisciplines het tegen elkaar op.

Inschrijven Toyota nieuwsbrief